Pineapple on Pizza

Pizza Hawaï, een persoonlijke favoriet van vele onder ons. Dit heeft ook zeker een gegronde reden, waarop later wordt teruggekomen in dit verhaal. Dit artikel gaat over het beantwoorden van een brandende vraag van Charlie Sheen in Two and a Half Men in onderstaand filmpje.

Wie heeft ananas op een pizza bedacht?

Wij, wij waren het!!! Wie? WIJ, Nederlanders. Of Duitsers helaas. De oorsprong van de pizza Hawaï is te herleiden naar Nederland en Duitsland. In de jaren ’70 was het namelijk hip om bij al je gerechten ananas te doen. Joost mag weten waarom, maar ananas vloog op dat moment over de toonbank. Vandaar dat de de ananas vanzelf ook op een pizza vloog. Sommige mensen houden van de heerlijke, sappige, verse ananas op een pizza, maar er zijn ook haters die steeds maar hun tong branden aan het hete ananassap. Charlie Sheen is echter een liefhebber, ook al heeft hij zijn eigen theorie over wie er voor het eerst ananas op een pizza legde.

Vanwaar Hawaï?

Waarom heet de pizza Hawaï dan niet Pizza Holland of Pizza Duitsland? Naast dat Hawaï natuurlijk tropische gedachtes oproept en Nederland en Duitsland niet helemaal, is Hawaï het eerste land waar de ananas naar toe werd meegenomen vanuit Spanje. Ooit lag de grootste ananasplantage van de wereld op Hawaï, maar dat is tegenwoordig niet meer zo. Thailand is nu de grootste exporteur van ananassen. Maar omdat pizza Thailand of Pizza Holland toch minder lekker klinkt dan pizza Hawaï, zullen we moeten accepteren dat Hawaï er met de eer vandoor gaat.

Geef een reactie